Linkovi


lektire@net.hr
Ako vam treba lektira koje trenutno nema, pošaljite ime lektire i ime pisca na e-mail:
lektire@net.hr
Svoje lektire možete također poslat na lektire@net.hr
CARNIVAL OF SPACE
CARNIVAL OF SPACE

OGLASNI PPROSTOR
AKO ŽELITE DA SE VAŠ BANER ILI LINK OD VAŠE STRANICE NALAZI OVDJE; MOŽETE NAS KONTAKTIRAT NA E-MAIL: lektire@net.hr
box4

LEKTIRE, LEKTIRA, NOVE LEKTIRE

19.10.2010., utorak

Napuklo srce - Brigitte Blobel

Brigitte Blobel

Napuklo srce

Kratka bilješka o piscu:

Brigitte Blobel rođena je i odrasla u Hamburgu. Studirala je teatrologiju i političke znanosti. Piše reportaže, scenarije filmove i romane. Za mlade je objavila nekoliko uspješnih romana: “Moja mala sestra”, “Piratski radioodašiljač”, “Prijateljstvo na kušnji” i druge.

Bilješke tijekom čitanja:

01. - 44. stranice, 11. 3. 2001.

Likovi koje sam upoznala: Nina, Michel, Tom, Carmen, Flo

Iznenadilo : -13. str. : “Odmah je maknuo ruku. Stajao je sada opuštenih ruku i gledao me. Mora da sam izgleda kao duh. Ili možda kao vještica. Bila sam izvan sebe. Cijelo mi je tijelo drhtalo. Hvatala sam zrak. Flo je samo stajao i promatrao me. Mislila sam da ću postati histerična. Da ću dobiti napadaj plača ili smijeha ili nešto drugo. ”

Užasnulo me:-24. str. :
“Michael je položio na njezine bokove i privukao je još bliže k sebi. Pritisnuo je svoja vruća usta na njezino rame, disao je brže, a onda je počeo dahtati. Držao ju je sve čvršće za trbuh. Boljelo je. Nije se mogla pomaknuti, osjećala se kao prikliještena u škripcu.

Mama, mislila je, gdje si? Zašto ne dolaziš?”

Rastužilo me:-39. str. :
“Ali moje misli pripadaju meni. Samo meni. Naravno da možeš biti mrtav i kad si živ, pomislim. Ali to se tiče samo mene. Ponekad moraš biti malo mrtav kako bi mogao dalje živjeti…. ”


Djevojčica Nina živi sa majkom, polubratom Tomom i očuhom Michelom. Stalno je u strahu da netko ne otkrije njenu tajnu. Osorna je prema majci, jer se boji da bi bliskost s njom porušila njenu unutarnju obranu i onda bi izbrbljala svoju tajnu. Susreće se sa prijateljicom Carmen , koja je ispituje što je na prošlotjednoj zabavi napravila mladiću Flo da se sada ljuti na nju. Nina ne otkriva da je napravila scenu kad ju je Flo pomilovao po leđima. Njeno tadašnje drhtanje i prestravljenost vidio je samo Flo. Dok je u posjetu Carmen, mirna atmosfera i ljubaznost bake, podsjećaju Ninu da živi u kući užasa. Sjeća se svog prvog odlaska s očuhom u novosagrađenu saunu i njegovog seksualnog napada na njeno tijelo kad je imala samo 9 godina. Užas proživljenog prati je stalno, a strah da majka i njeni prijatelji ne saznaju , izaziva kod nje drhtanje i neurotične napade. Premda se boji muškog dodira i blizine, kad je Flo pozove na trku parova biciklima , Nina pristaje.

Dan utrke započeo je loše. Očuh je pokazao svoju ljubomoru kad je Flo došao po Ninu i na trenutak je uništio ljepotu iščekivanja utrke. Međutim, čim je izašla iz kuće, uspjela se osloboditi straha i nervoze i uživati u izletu i utrci. Povratak kući i doček očuha na prozoru, opet je u njoj pobudio strah i sjećanje na očuhove redovne obilaske i seksualne napade prije spavanja.


45. . - 92. stranice, 12. 3. 2001.


Likovi koje sam upoznala : gosp. Hellwege

Rastužilo me: -49. str. : “Odjednom mi se učini, kao da je moj odraz u ogledalu napukao, ispred mene stoji prljava, ružna djevojka. ”
Razljutilo me:-50. str. : “»Zavidni su jer smo tako sretna obitelj», jednom mi je rekla majka. Tada sam imala nešto više od devet godina. U to vrijeme je Michel upravo bacio ključeve moje sobe, kako je više ne bih mogla zaključavati i kako bi on uvijek mogao doći k meni.
«Zavidni su, jer smo mi tako sretna obitelj», rekla je mama. Ja sam otrčala na zahod i grčevito plakala…. ”
Rastužilo me:-61. str. : “Michel joj je uvijek iznova zabranjivao govoriti o tome. Posljedice je opisao ružnim bojama. Objasnio joj je da će ona morati u dom, da će se cijela obitelj raspasti. Istovremeno je Nina htjela govoriti, željela je da joj netko pomogne. Ta tajna i usamljenost će je ugušiti. ”
Razbjesnilo:-81. str. : “Nije ju čuo. Sjedio je na rubu kreveta i teško disao, imao je staklaste oči i smješkao se. Mama, mislila je Nina. Mama, pomozi mi!
Ali majka nije došla. Mame nikad nema kad mi je potrebna, pomislila je. Majka još nikad nije čula moje pozive u pomoć. U knjigama se uvijek govori o majkama koje imaju neku unutarnju vezu s djecom. Tako je dječja bol također i majčinska. Ali moja majka još nikafa nije osjetila moju bol. Nikada. ”


Nina i Carmen izađu s dečkima u kino i Nina se ponada da će možda uspjeti sve zaboraviti i zaljubiti se kao sve njene prijateljice. Međutim prisutnost očuha i sjećanja stalno je progone i sprečavaju u sreći. Kad je majka rodila Toma. Očuh je opet napao Ninu. Ti napadi su se nastavili i postajali sve konkretniji i užasniji. U školi je postala loša, a učiteljica Hellwege je pokušala saznati što se događa da je toliko popustila u školi. Pritisak i užas onoga što se događalo u kući. pomogli su Nini da se povjeri učiteljici. Prvo užasnuta, a onda sumnjičava pozvala je očuha na razgovor. Na Nininu žalost povjerovala je njegovoj priči o lažljivoj djevojčici. Poslije toga, Nina uplašena njegovim odlaskom u zatvor, njenim odlaskom u dom i obiteljskim siromaštvom, više nema hrabrosti ikome ispričati o svom kućnom užasu. Osim toga shvaća da spasa nema niotkuda, a kako se očuhovog bijesa boji još više, popušta njegovim napadima, želeći istovremeno da je mrtva. Kad , kao zamjenu, ponovno dobije učiteljicu Hellwege, počinju njeni zdravstveni problemi.

Ona se zatvara u svoju sobu, nesretna, željna da je posjeti Flo s kojim se posvađala, željna nečije pažnje i ljubavi. Dobiva pismo od Flo u kojem joj piše da se na ljuti na nju i da jedva čeka njeno ozdravljenje. Nina se odmah osjeti bolje i odlazi u školu. Pomiri se sa Flo, ali on je iznenadi kad se s njom ne želi vidjeti, jer je navečer zauzet.


93. . - 126. stranice, 13. 3. 2001.


Potreslo me:-112. str. : “Samo onaj, tko je i sam nesretan, može osjećati nesreću drugog. To je jedna druga vrsta sažaljenja, to je puno više: duboko razumijevanje za drugoga. ”


Nina je zaljubljena. Nestrpljivo čeka svaki susret sa Flo i premda se boji njegovih pitanja, u sebi osjeća potrebu da svoj strah i bol podijeli sa nekim. Flo je poziva k sebi. Nina tamo upoznaje njegovu bolesnu sestru. Iskrenost s kojom Flo priča o svojim ljubavnim zgodama i svojoj porodici, ohrabruje Ninu da mu ispriča sav onaj užas koji se događa u njenoj kući. Boji se da će je Flo odbaciti, ali njegovo razumijevanje, nježnost i strpljenje pomažu joj da započne liječenje svoje psihe. Najljepši trenuci su joj oni kad sjede zagrljeni i tihi, osjećajući da njegova snaga, optimizam i hrabrost, poput struje ulaze u njeno tijelo i ozdrave je.



127. . - 170. stranice, 14. 3. 2001.


Likovi koje sam upoznala : Carmenina mama

Oduševilo:-127. str. : “Razgovori s Floom su mi koristili. Pomogli su mi. Ali sada znam da samo oni nisu dovoljni. Potrebno mi je više. I moram stajati iza svoje odluke da mi je potrebna pomoć. Samo se nemoj bojati, Nina, samo se nemoj bojati, govorim sama sebi dok se vozim. ”


Nina nekako provodi dane, skrivajući svoje strahove, lažući o razlozima svoje tuge, želeći postati “NORMALNA”. Michel je više ne proganja seksualnim napadima, ali svojim ponašanjem stalno u njoj potiče strah od novih napada. Flo se osjeća bespomoćan, jer i on je zapravo dijete kao i Nina. Nema mogućnosti zaštiti je od očuha i stalno strahuje za njenu sigurnost. Jednog dana je očuh presretne i zaprijeti joj da ne smije Flo ništa saznati ili će on ostati bez posla. Nina na trenutak osjeti da ima moć uništiti očuha, ali se tada prisjeti učiteljice i opet uplaši odraslih i njihovog nerazumijevanja. Nekako izdrži sve dok majka ne pronađe stare fotografije. Jedna od njih pokrene u Nini sjećanje na očuhov posljednji napad. Tada se u noj sve sruši i ona shvati da više ne može živjeti sa osobom koja u njoj izaziva samo užas, strah i mržnju. Bježi od kuće i nakon što prvo utočište nađe kod Flo, majka



njene prijateljice Carmen prima je k sebi. Žena je odgovorna i vjeruje Nini, spremna joj je pomoći i pružiti utočište, ponuditi razumijevanje i nježnost. Objašnjava Nini da će borba i izlječenje biti dugi i bolni, ali da će na kraju ipak biti sve u redu.


Tema djela : Fizičko i psihičko mučenje djece od strane roditelja ili staratelja.

Moje mišljenje: Knjiga me je potresla. Slušala sam da takvih slučajeva ima mnogo i žao mi je što Nina nije mogla pronaći pomoć i razumijevanje kod svoje majke. Teško je vjerovati da je majčina ljubav tako velika, a nije u stanju prepoznati djetetov užas i strah. Za razliku od učiteljice, Carmenina mama je odmah ozbiljno shvatila situaciju i postupila na pravi način. To daje nadu da djeca ipak mogu pronaći pomoć.


- 18:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Napuklo srce - Brigitte Blobel - LEKTIRE, LEKTIRA, NOVE LEKTIRE - Blog.hr

Site Map

Homepage

Last updated: 2010, October 24

/ 1 pages
LEKTIRE
         
10/ 3 pages
LEKTIRE
LEKTIRE
LEKTIRE
              
1628336819/ 1 pages
IZBOR IZ HRVATSKE LIRIKE 20. STOLJEĆA - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628336856/ 1 pages
Iz velegradskog podzemlja - Vjenceslav Novak - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628336892/ 1 pages
JUDITA - Marko Marulić - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628337015/ 1 pages
Kabanica - Nikolaj Vasiljevič Gogolj - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628337034/ 1 pages
Kako došlo, tako prošlo - AUGUST ŠENOA - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340046/ 1 pages
Mizantrop - Jean Baptiste - Moliere - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340048/ 1 pages
Mor - Đuro Sudeta - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340052/ 1 pages
Pripovjetke - Ivan Goran Kovačić - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340054/ 1 pages
Mrak na svijetlim stazama - Ivan Goran Kovačić - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340056/ 1 pages
Mrtvi Kapitali - Josip Kozarac - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340059/ 1 pages
Muljika - Dinko Šimunović - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340062/ 1 pages
Najljepše priče klasične starine - Gustav Schwab - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340063/ 1 pages
Nana - Emile Zola - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340066/ 1 pages
Napuklo srce - Brigitte Blobel - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340067/ 1 pages
NEČISTA KRV - Borislav Stanković - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340071/ 1 pages
Nora - Henrik Ibsen - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340072/ 1 pages
Novela od Stanca - Marin Držić - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340075/ 1 pages
NOVELE - Ranko Marinković - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340078/ 1 pages
Odiseja - Homer - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340079/ 1 pages
Okovani Prometej - Eshil - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340080/ 1 pages
Oliwer Twist - Charles Dickens - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340081/ 1 pages
OSMAN - Ivan Gundulić - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340084/ 1 pages
Otac Goriot - Honore de Balsac - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340087/ 1 pages
Pakao - Dante Alighiere - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340088/ 1 pages
Patnje mladog Werthera - Johann Wolfgang Goethe - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340090/ 1 pages
PETAR PAN - JAMES MATTHEW BARRIE - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340258/ 1 pages
Pjesme - Vladimir Vidrić - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340260/ 1 pages
Pjesme - Sergej Jesenjin - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340263/ 1 pages
PJESME - Dobriša Cesarić - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340264/ 1 pages
PLANINE - Petar Zoranić - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340267/ 1 pages
POD STARIM KROVOVIMA - Ksaver Šandor Gjalski - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340269/ 1 pages
Poezija - Silvije Strahimir Kranjčević - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340271/ 1 pages
Poezija - Petar Preradović - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340275/ 1 pages
POSLJEDNJI STIPANČIĆI - VJENCESLAV NOVAK - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340277/ 1 pages
POVJESTICE - August Šenoa - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340283/ 1 pages
POVRATAK FILIPA LATINOVICZA - MIROSLAV KRLEŽA - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340286/ 1 pages
Pravda i druge pripovijetke - Vladan Desnica - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340287/ 1 pages
Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja - Ivo Brešan - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340291/ 1 pages
Prijan Lovro - August Šenoa - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340292/ 1 pages
Pripovjesti - Josip Kozarac - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340294/ 1 pages
PRIPOVIJETKE - IVO ANDRIĆ - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340298/ 1 pages
PROCES I PREOBRAŽAJ - FRANZ KAFKA - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340299/ 1 pages
PROKLETA AVLIJA - IVO ANDRIĆ - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340301/ 1 pages
PROSJAK LUKA - August Šenoa - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628340303/ 1 pages
Proza - Antun Gustav Matoš - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343638/ 1 pages
Pustolov pred vratima - Milan Begović - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343645/ 1 pages
PUTOVANJE CHILDA HARALDA - GEORGE GORDON BYRON - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343649/ 1 pages
Razbojnici - Friedrich Schiller - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343654/ 1 pages
Ribanje i ribarsko prigovaranje - Petar Hektorović - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343718/ 1 pages
Sretni Kraljević - Oscar Wilde - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343719/ 1 pages
STARAC I MORE - ERNEST HEMINGWAY - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343721/ 1 pages
Stolice - Eugene Ionesco - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343722/ 1 pages
Strah u Ulici Lipa - Milovoj Matosec - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343724/ 1 pages
Stranac - Albert Camus - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343726/ 1 pages
Dubrovačka trilogija - Ivo Vojnović - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343729/ 1 pages
Suton - Ivo Vojnović - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343731/ 1 pages
Suze sina razmetnoga - Ivan Gundulić - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343732/ 1 pages
ŠKRTAC - Moliere (Jean Baptiste Poquelin) - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343737/ 1 pages
TAJNI DNEVNIK ADRIANA MOLEA - SUE TOWNSEND - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343742/ 1 pages
TARTUFFE - Jean Baptiste Moliere - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343747/ 1 pages
TENA - JOSIP KOZARAC - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343751/ 1 pages
Therese Raquin - Emile Zola - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343752/ 1 pages
TRI DOMOBRANA - MIROSLAV KRLEŽA - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343754/ 1 pages
Tri sestre - Anton Pavlović Čehov - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343755/ 1 pages
Trojica u Trnju - Pavao Pavličić - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343757/ 1 pages
U glib - Vjenceslav Novak - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343758/ 1 pages
Ujak Vanja - Antun Pavlovič Čehov - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343759/ 1 pages
Ukroćena Goropadnica - WILLIAM SHAKESPEARE - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343761/ 1 pages
Ulica Predaka - Sunčana Škrinjarić - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343762/ 1 pages
U registraturi - Ante Kovačić - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343764/ 1 pages
Vježbanje života - Nedjeljko Fabrio - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343766/ 1 pages
Voćka poslije kiše - Dorbiša Cesarić - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343768/ 1 pages
Voda - Vladimir Nazor - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343770/ 1 pages
VUCI - Milutin Cihlar Nehajev - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343775/ 1 pages
WAITAPU - JOŽA HORVAT - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343778/ 1 pages
ZAČUĐENI SVATOVI - EUGEN KUMIČIĆ - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343780/ 1 pages
Zaljubljen do ušiju - Miro Gavran - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343781/ 1 pages
ZALJUBLJEN DO UŠIJU - Miro Gavran - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343783/ 1 pages
ZAPISI IZ MRTVOG DOMA - F. M. Dostojevski - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343786/ 1 pages
Zlatarovo zlato - August Šenoa - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343787/ 1 pages
Zločin i kazna - F. M. Dostojevski - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343788/ 1 pages
Zvižduk s Bukovca - Zvonimir Milčec - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr
              
1628343791/ 1 pages
Životinjska farma - George Orwel - LEKTIRE, LEKTIRA, SVE LEKTIRE - Blog.hr



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.

< listopad, 2010  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

OTKUP MOBITELA
OTKUP MOBITELA NEISPRAVNIH, OŠTEĆENIH I ISPRAVNIH Otkupljujemo mobitele s hardwerskim i softverskim greškama, oštećene, neispravne,ispravne...